Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017

«Δίχτυα» προς τη Χαριλάου Τρικούπη ρίχνει ο ΣΥΡΙΖΑ από το Φθινόπωρο - Το παρασκήνιο, οι διαβουλεύσεις και οι πρωταγωνιστές

Ο σημαντικός χρόνος και η «βαθιά ανάσα» που κέρδισε η κυβέρνηση με την επίτευξη της συμφωνίας δεν φαίνεται να
καθησυχάζει τα κορυφαία στελέχη του Μαξίμου που αγωνιούν συνεχώς για την επόμενη ημέρα.

Ο σκεπτικισμός που υπάρχει εντείνεται ακόμα περισσότερο από την ισχνή αριθμητική των «153» βουλευτών της πλειοψηφίας, αλλά και τις «δεξιές καταβολές» του κυβερνητικού εταίρου που σε πολλές περιπτώσεις έχει φέρει τη συμμαχία, που εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 2015, στα όριά της.

Στο μακρόπνοο σχέδιο του «2+4», που έχει περιγράψει αρκετές φορές ο πρωθυπουργός, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι περιλαμβάνονται κατ’ ανάγκην και οι ΑΝΕΛ, καθώς η επόμενη εκλογική αναμέτρηση, οι ισορροπίες, η οικονομική συγκυρία και κυρίως τα ποσοστά των κομμάτων θα διαμορφώσουν το νέο πολιτικό χάρτη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και οι… δεύτερες σκέψεις

Το ενδεχόμενο το κόμμα του Πάνου Καμμένου να μην εισέλθει στη Βουλή στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε και αν γίνει, σε συνδυασμό με την «απειλή» της απλής αναλογικής, με την οποία θα πραγματοποιηθεί η μεθεπόμενη προσφυγή στις κάλπες, βάζει από τώρα σε σκέψεις πολλά κυβερνητικά στελέχη.

Η υπόθεση του "Noor 1" και οι χαμηλών τόνων δημόσιες εμφανίσεις στελεχών της Κουμουνδούρου, η άρνηση πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν τον Δημήτρη Καμμένο στη θέση του αντιπρόεδρου της Βουλής, αλλά και το πρόσφατο άνοιγμα του πρωθυπουργού στη Φώφη Γεννηματά λίγες ημέρες πριν από το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έφεραν και πάλι στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη μελλοντική συμπόρευση της Κουμουνδούρου με τη Χαριλάου Τρικούπη.

Από την πρώτη στιγμή αυτό που φάνηκε είναι πως ο «δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα». Κανείς στη μέση της τετραετίας δεν θα διακινδύνευε να διαρραγούν οι σχέσεις με τον κυβερνητικό εταίρο στο όνομα μιας πιθανής και αμφίβολης συνεργασίας, ενώ και η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει με επιφύλαξη την κάθε κίνηση.

Ακόμα και όσοι υποστηρίζουν την προοπτική να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ ως ο νέος μελλοντικός σύμμαχος, αποκλείουν κάθε συζήτηση αν δεν υπάρξει απόλυτη αποστασιοποίηση του από το παρελθόν, που έχει να κάνει με την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, καθώς και των προσώπων που στήριξαν αυτή τη συνεργασία. Ο φόβος που υπάρχει οι διεργασίες που εντείνονται στο χώρο της κεντροαριστεράς να λειτουργήσουν «διαβρωτικά» και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, προκαλούν πιο γρήγορους ρυθμούς σε όσους πιστεύουν πως πρέπει να εξεταστούν όλες οι πιθανές πτυχές ακόμα και μιας «υποσχετικής» με το «βλέμμα στραμμένο στο μέλλον».

Πληροφορίες του newpost.gr αναφέρουν πως με στοχευμένες ενέργειες οι «βολιδοσκοπήσεις» προς τον χώρο του κέντρου θα ενταθούν από το φθινόπωρο, ενώ έξω από το «κάδρο» δεν θα μείνουν πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ακόμα δεν έχουν πειστεί από το νέο ξεκίνημα που επιχειρείται από την Φώφη Γεννηματά και τους άλλους «μνηστήρες» του χώρου της κεντροαριστεράς.
Οι «σταθμοί»

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το επόμενο διάστημα μέσω της πόλωσης του κλίματος με τη ΝΔ και της αναβίωσης των «διαχωριστικών γραμμών», θα ζητηθεί από τον παραδοσιακό χώρο του κέντρου και τη κ. Γεννηματά να πάρει σαφή θέση και να «διαλέξει πλευρά». Κρίσιμο τεστ για τις πτέρυγες της Βουλής για το κατά πόσο θα στηρίξουν την κυβέρνηση, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη που μίλησαν στο newpost.gr, θα αποτελέσουν:
Η Συνταγματική Αναθεώρηση με τις σημαντικές αλλαγές στην εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, αλλά και στις αρμοδιότητες του. Στα επίδικα της συζήτησης που θα γίνει θα είναι η διάκριση του ρόλου κράτους – εκκλησίας, αλλά και η συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής.
Το νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή για την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς θα προκριθεί για άλλη μια φορά η απλή αναλογική. Σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί από την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ να «αναθεωρήσει» την ψήφο της, με την οποία απέρριψε την απλή αναλογική τον περασμένο Ιούλιο στη Βουλή.
Συμπεριφορές, τοποθετήσεις και αντιδράσεις αναμένεται να καταγράψουν από το Μαξίμου και στα επόμενα δυο σημαντικά νομοσχέδια που έρθουν στη Βουλή για την αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αλλά τις αλλαγές στην παιδεία.
Ο διάλογος και οι «πρωταγωνιστές»

Έστω και σε χαμηλούς τόνους στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Χρήστος Σπίρτζης, αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, φαίνεται πως δεν θέλουν να «κλείσουν τους ορίζοντες» του κόμματος από τη στιγμή που υπάρχει ο κίνδυνος στο μέλλον ο «πολιτικός απεγκλωβισμός» από τους ΑΝΕΛ από απλή επιθυμία να καταστεί ανάγκη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι και αλλιώς και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν θα άνοιγαν καμία συζήτηση, αν ο Πάνος Καμμένος παρέμενε με οποιονδήποτε τρόπο «συγκάτοικος» του Αλέξη Τσίπρα στην Ηρώδου Αττικού.

Ακόμα και οι βλέψεις της ΔΗΣΥ να μετασχηματιστεί ως ο φορέας που θα αμφισβητήσει την ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της κεντροαριστεράς, δεν αφήνει αδιάφορα πολλά κυβερνητικά στελέχη, καθώς θεωρούν πως είναι ένα βήμα «αποκόλλησης από το άρμα της δεξιάς» σε μια συζήτηση που ο Αλέξης Τσίπρας έχει αρχίσει εδώ και καιρό σε ευρωπαϊκό επίπεδο με πολλούς ηγέτες της σοσιαλδημοκρατίας.

Μεγάλο κομμάτι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ωστόσο θεωρεί πως δεν πρέπει να γίνουν βεβιασμένες κινήσεις στο επίπεδο των συνεργασιών υπενθυμίζοντας πως η συμπόρευση με τους ΑΝΕΛ έχει κλείσει ήδη 2,5 χρόνια με την κυβερνητική πλειοψηφία να εμφανίζεται «μπετοναρισμένη» στις κρίσιμες ψηφοφορίες.

Παράλληλα βλέπουν ότι μέσω του Πάνου Καμμένου η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να βλάψει τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλες οι τελευταίες εξελίξεις που έχουν να κάνουν με τον κυβερνητικό εταίρο αναμένεται να σχολιαστούν και να συζητηθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο μήνα (πιθανότατα στις 22-23 Ιουλίου) και ήδη προετοιμάζουν στην Κουμουνδούρου μετά και τη χθεσινοβραδινή «μυστική» συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στη Βουλή.
http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου